El programa “Recovery” centra el VI?cicle “Nous reptes en Salut Mental i Addiccions”

Jornada sobre Programa Recovery de Salut Mental
istockphoto/gustavograzao

El Departament de Psiquatria i Medicina Legal ha organitzat la jornada “Recovery and Person Centered Care: cap a un sistema orientat a la recuperació”, dedicada al model assistencial desenvolupat per la Universitat de Yale. Té lloc dimarts, 3 de juliol, a les 10 h, a l’Hospital del Mar.

28/06/2018

El Programa Recovery es va desenvolupar i formalitzar a la Universitat de Yale i ha tingut una gran repercussió mundial, incloent-se en molts sistemes nacionals, com l’NHS del Regne Unit, i arribant no només als serveis de salut mental, sinó també a d’altres, com ara el d’Urgències.

La recuperació es refereix a les formes com una persona maneja un problema de salut mental, tractant de restaurar o desenvolupar un sentit significatiu de pertinença i un sentit positiu d’identitat independent d’aquest problema. És un procés de canvi mitjançant el qual els individus milloren la seva salut i benestar, condueixen les seves vides autònomament i s’esforcen per abastar el seu màxim potencial.

En aquest sentit, l’atenció orientada a la recuperació és el que els professionals del tractament i la rehabilitació en salut mental ofereixen per donar suport als esforços de recuperació de la persona a llarg termini. La promoció del benestar mitjançant l’autocura i la intervenció primerenca, tant mental com física, és un component important de la mateixa. L’atenció orientada a la recuperació requereix que les persones en recuperació s’impliquin en tots els aspectes i fases del procés d’atenció.

La jornada que té lloc dimarts 3 de juliol incidirà en l’ús del terme Recuperació (Recovery), diferenciant entre el procés mateix i la provisió d’atenció orientada a la recuperació. Tractarà igualment sobre com fer que la persona “en recuperació” se situï al centre de totes les conceptualitzacions i debats, així com la importància d’avançar en la “cultura” sanitària en la conceptualització de com es veu i en l’aplicació de com es promou la recuperació en societats diferents.

La jornada serà inaugurada per Antoni Bulbena, director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB i director de Docència i Recerca de l’Institut de Psiquiatra i i Addiccions (INAD) del Parc de Salut Mar, i Olga Pané, gerent del Parc Salut Mar.
Hi participen, entre d’altres experts, Larry Davidson, director del “Program for Recovery and Community Health” i Àngels González-Ibáñez, també investigadora del programa, ambdós professors del Departament de Psiquiatria de la Escola de Medicina de la Universitat de Yale.

Impulsant el programa Recovery des de la UAB

La UAB, a través del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal, vol ser pionera en la tasca de promoció i coneixement a Espanya dels paradigmes del programa Recovery de la Universitat Yale, amb qui ha signat recentment un conveni de col·laboració.
A més de la jornada que tindrà lloc ara, el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB organitzarà mòduls de formació per a professionals de la psiquiatria, psicologia, infermeria, treball social, etc., així com mòduls de formació per a pacients i familiars.

“El segle XXI ens transporta inexorablement cap a models compartits i per això és fonamental que enfocaments molt acreditats com el Recovery es puguin donar a conèixer i desenvolupar en un context real de canvis en dissenys i gestió dels sistemes d’atenció a la salut mental i als serveis sanitaris en general”, assenyala Antoni Bulbena.

M閟 informaci? Programa de la Jornada Recovery and Person Centered Care

 

Not韈ies relacionades

Totes les not韈ies